De 4 hindernissen op je weg naar realisatie van je doelen

TAO-EL The Art of Essential Living - De 4 hindernissen op je weg naar realisatie van je doelen - by Danny Vermeeren

Onderstaande inspiratie heb ik een aantal jaren geleden gehoord toen ik de Duitse versie van het luisterboek van De Alchemist van Paulo Coelho aan het luisteren was.

Het heeft diepe indruk op mij gemaakt en helpt mij nu nog steeds wanneer ik moe ben en twijfel aan mijn doelen en de weg die ik denk daarvoor te moeten bewandelen.

Onderweg naar je doelen ontmoet je vele tegenslagen, momenten dat het niet lukt, momenten dat je er doorheen zit. Dat is de lotsbestemming van al degenen die ervoor gekozen hebben hun levensweg, hun passie te gaan leven. Uit eigen ervaring weet ik dit maar al te goed.

MAAR HET IS HET MEER DAN WAARD deze kronkelige weg te gaan!

Let wel op: de beloning komt vaak op een heel andere manier in je leven dan je ooit had kunnen bedenken. Vaak veel intenser en mooier dan je je nu op dit moment kunt voorstellen. 🙂

Er is maar één ding nodig.. ...het pad wat je hebt gekozen blijven bewandelen en er niet vanaf wijken. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dit voorwoord geeft inzicht, rust en zekerheid in al die momenten dat je wilt stoppen.

Veel leesplezier en mooie inzichten met het voorwoord van Paulo Coelho van de Duitse versie van het boek De Alchemist.

Danny Vermeeren

Voorwoord Duitse versie voor het boek “DE ALCHEMIST”

Ik herinner me een zin uit de brief waarin de Amerikaanse uitgever Harper Collins mij aankondigde dat ze mijn eerste roman wilde publiceren, er stond : “De Alchemist te lezen, is als het opstaan in de vroege ochtend en kijken naar de zonsopgang, terwijl de rest van de wereld nog steeds slaapt.”

Ik ging naar buiten, keek naar de lucht en probeerde het te verwerken: “De Alchemist” zal worden vertaald. Op dat moment was het voor mij nog erg moeilijk om te bestaan als schrijver. Langzaam werd mijn droom werkelijkheid: tien, honderdduizend, een miljoen exemplaren werden in de Verenigde Staten verkocht. Het boek is vertaald in 61 talen, meer dan 30 miljoen exemplaren zijn ervan verkocht en mensen begonnen zich af te vragen: “Wat is het geheim van dit succes?”. Eerlijk gezegd, ik weet het niet. Ik weet alleen dat we net als de herdersjongen Santiago onze lotsbestemming zouden moeten volgen.

WAT IS ONZE LOTSBESTEMMING? Het is Gods zegen, het is de weg die God heeft gekozen voor elk individu. Elke keer als we iets doen wat ons enthousiasme vervult, dan volgen we onze bestemming. Toch hebben we niet allemaal de moed onze lotsbestemming, onze droom uit te voeren.

Waarom? ER ZIJN VIER HINDERNISSEN.

1. Dromen worden nooit werkelijkheid

Als kind wordt ons wijsgemaakt dat dromen nooit werkelijkheid worden. Hoe ouder we worden, des te meer onze levensdroom begraven wordt onder vooroordelen en angsten. Uiteindelijk is hij zo diep in onze ziel begraven, dat hij nog wel steeds aanwezig is, maar niet meer zichtbaar.

2. De liefde

Zelfs als we de moed kunnen opbrengen om onze droom weer uit te graven, stoten we op een tweede obstakel: de liefde. We zijn bang om de mensen die dicht bij ons staan pijn te doen wanneer we er alles voor over hebben om onze dromen te volgen. Hierbij zien we over het hoofd dat de liefde ons niet van ons levenspad wil afbrengen, integendeel: het is een extra stimulans. Dat degenen, die vanuit hun hart ons alleen goed willen doen, ons gelukkig willen zien en ons van harte vergezellen op deze reis.

3. Angst voor nederlagen

Zodra we eindelijk hebben begrepen dat de liefde een stimulans is, duikt een derde hindernis op: de angst voor nederlagen. Wij, die vechten voor onze dromen, lijden veel meer dan anderen, en als we falen, kunnen we ons er niet uitkletsen op de aloude manier van: “Nou, zo belangrijk was het voor mij nu ook weer niet.”

Onze levensdroom is belangrijk voor ons, we doen er alles voor en weten, dat de weg die we hebben gekozen niet makkelijker is dan alle andere wegen. Daarnaast wijden wij ons van harte en met liefde aan deze reis. We zijn strijders van het licht, we moeten ons in moeilijke tijden wapenen met geduld en nooit vergeten dat als we iets vast willen dat het hele universum ons zal helpen om ervoor te zorgen dat we het bereiken – zelfs als we het zelf eerst niet begrijpen.

Ik vraag mij af. Zijn nederlagen noodzakelijk? Nou nee, niet echt noodzakelijk, maar ze komen voor. We hebben geen ervaring en maken vele fouten wanneer we het gevecht voor onze droom aangaan. Het geheim van het leven bestaat daarin, zeven keer te vallen en acht keer op te staan.

Maar waarom is zo belangrijk dat we onze persoonlijke levensdroom vervolgen, wanneer we daardoor meer lijden moeten? Vanwege de eenvoudige reden dat wanneer we de nederlagen overwonnen hebben, we dan altijd we van een grote vreugde en zelfvertrouwen vervuld zijn. Diep in ons hart weten we dat we voor het wonder van het leven diep respect hebben.

Iedere dag, ieder uur is een onderdeel van het goede gevecht. We beginnen vol enthousiasme en vol vreugde te leven. Onverwacht en heftig lijden verdwijnt dan sneller dan schijnbaar dragelijk, maar jarenlang voortdurend lijden waar we ons nauwelijks bewust van zijn. Het onbewuste en voortdurende lijden knaagt zo lang aan onze ziel, tot dat we totaal verbitterd zijn en lijden tot het einde van ons leven ons begeleidt.

4. De angst om de droom vervuld te zien

Wanneer we onze droom weer uitgegraven hebben de macht van de liefde zijn gaan gebruiken, hem koesteren, en de in de loop der jaren opgelopen wonden tot littekens zijn vervaagd, dan stellen we vast, dat wat we altijd zo vast en zeker wilden, plotseling binnen handbereik gekomen is. Op dat moment duikt de vierde hindernis op: de angst om de droom vervuld te zien.

Oscar Wilde heeft ooit eens gezegd: „Ieder mens doodt wat hij lief heeft.” En hij heeft gelijk. Alleen al de gedachte dat onze droom werkelijkheid zou kunnen worden vervult ons met schuldgevoelens. Wij kijken dan om ons heen en zien al diegenen die niet bereikt hebben waar ze naar verlangden en komen dan tot de conclusie dat ook wij het niet waard zijn om dat te bereiken waar we naar verlangen. We vergeten dan al die hindernissen die we overwonnen hebben, alles wat we opgeven moesten om tot hier te komen.

Ik ken vele mensen die op het ogenblik dat de vervulling van hun levensdroom op het punt stond werkelijkheid te worden, domme fouten gemaakt hebben en hun doel niet bereikten ondanks het feit dat het doel nog maar één stap verwijderd was van vervulling. De vierde hindernis is de gevaarlijkste hindernis omdat hij omgeven is van het heilige aura van afzien, het afzien van vreugde en het euforische gevoel zich wat “veroverd” te hebben.

Maar wanneer jij jezelf waardig acht voor de dingen waarvoor je gevochten hebt, dan wordt tot je een werktuig Gods, dan help je de wereldziel en begrijp je waarom je hier bent.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven wanneer er iets nieuws komt? Meld je dan snel en eenvoudig aan, dan hou ik je op de hoogte.

Wil je deze blog op je gemak lezen op echt papier?

Dat kan: print hem dan hier uit.

Deel deze informatie gerust met je familie, vrienden en kennissen.

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of