Verslaafd aan geluk najagen?

Ben je verslaafd aan geluk najagen of wens je een vervuld leven?

We verwarren massaal plezier hebben, gelukkig zijn, genot beleven en al die andere heerlijke emoties met vervuld zijn en een vervuld leven leiden. We denken dat, als we maar constant gelukkig en blij zijn, we dan ook een vervuld leven hebben. Maar is dat ook zo?

De verwarring rondom plezier, geluk en vervulling

Plezier hebben is niet hetzelfde als gelukkig zijn

Wanneer je plezier hebt, is dat een fijne emotie. Doordat plezier zo’n intense ervaring is, wordt dit vaak verward met geluk, maar...

je kunt plezier hebben en nog steeds ongelukkig zijn!

Denk bijvoorbeeld eens aan een situatie waarin je baan op de tocht staat door een reorganisatie. Ondanks de stress die dit geeft, kun je nog steeds veel plezier hebben wanneer je een spelletje doet met je kind. Je hebt dan plezier, maar bent gelijktijdig niet gelukkig.

Gelukkig zijn is iets anders als een vervuld leven hebben.

Ik herinner mij een situatie in 1992. Een moment waarop ik aan het zeilen was met mijn eigen zeiljacht op het IJsselmeer. Het was een mooie zomeravond, een heerlijk stevige wind, rond de 24 graden met een zon die bloedrood aan het ondergaan was. Ideaal. Ik voelde mij toen gelukkig, maar er was geen gevoel van vervulling. Weet nog goed wat ik toen dacht: “Vreemd ik voel mij goed en gelukkig, maar toch mis ik iets?!

Je kunt gelukkig zijn en nog steeds geen vervuld leven hebben!

Hoe dat allemaal in elkaar zit beschrijf ik in dit artikel.

Gelukkig zijn is ZO fijn!

Wanneer je samen met je lief s ’avonds in een gezellig restaurant zit met lekker eten een heerlijk glas wijn bij gedimd licht, met op de achtergrond fijne muziek, dan is de kans groot dat je sterke gevoelens van geluk ervaart.

Als je later op de avond weer thuis bent geniet je nog heerlijk na. Een dag later kan je er met veel genoegen over vertellen en daardoor wordt dat gevoel van geluk weer actief. Niet zo sterk als op het moment zelf, maar toch ervaar je het weer een beetje. Na een tijdje vervaagt de herinnering. Het fijne gevoel van die avond ebt ook steeds verder weg.

Dus plan je weer een avond met je lief en ga je opnieuw naar een fijn restaurant in de hoop dat fijne gevoel weer te kunnen bleven.

Het verval van het gevoel treedt in

De tweede keer dat je naar een restaurant gaat, is de kans heel groot dat je opnieuw zo’n fijne avond hebt. Maar hoe is het met de veertigste keer dat je in zo’n restaurant zit met je lief?

Het is gewoon geworden. Het eten is lekker, de ambiance is super en alle condities zijn aanwezig om het fijne gevoel opnieuw te kunnen activeren en gelukkig te worden. Toch gebeurt dit niet meer.

Ken je dit?

Je kunt dit vergelijken met het drinken van alcohol, waarbij je steeds meer wijn nodig hebt om het goede gevoel weer te kunnen activeren.

Geluk is een fijne en kortstondige ervaring, maar zoals iedere emotie zal ook het gevoel van geluk verdwijnen.

Waarom houden fijne gevoelens niet aan?

In werkelijkheid bestaan gevoelens niet. Het zijn de hormonen die worden vrijgegeven die in je lichaam een bepaalde ervaring genereren. Geen gelukshormonen betekent geen geluksgevoel.

Dopamine, oxytocine, endorfine en serotonine zijn de belangrijkste hormonen die zorgen voor een ervaring van geluk.

Hormonen worden vrijgegeven door externe of interne triggers. Wat de trigger ook is, wanneer een van deze vier hormonen wordt vrijgegeven ervaar je een gevoel van geluk.

Hormonen zijn niet blijvend. Ze “vervallen” na een korte tijd en daarmee verdwijnt de ervaring van gelukkig zijn.

Nadat de gelukshormonen zijn uitgewerkt blijft er een “leegte” over en ontstaat er vaak een verlangen om weer dat gevoel terug te krijgen.

Je instinct gaat vervolgens proberen het gat weer op te vullen door je aan te zetten om dat wat je deed te gaan herhalen.

Hierdoor kom je, als je niet oppast, in een visuele cirkel terecht. Je activeert gelukshormonen door een bepaald gedrag, die raken uitgewerkt en laten een leegte achter, je instinct zet aan tot herhalen van de handeling/actie, je activeert de gelukshormonen, etc. etc.

Voordat je het weet ben je aan het vullen en niet aan het vervullen

De ervaring van plezier en geluk is zo verlokkend dat steeds meer mensen het najagen. Het instinct zet ertoe aan. Omdat zoveel mensen dit doen lijkt het normaal, maar is het dat ook?

De 4 pilaren van een vervuld leven

1.

Erbij horen

Erbij horen ontstaat wanneer je relaties leeft waarbij je in de eerste plaats gewaardeerd wordt om wie je bent, niet wat je doet.

Horen bij je familie en vrienden of het bedrijf waar je werkt, is voor velen daarom belangrijk.

Erbij horen vervult de 4e behoefte van de six human needs: verbinding.

2.

Zinvolheid

Zinvolheid gaat niet zozeer over dat wat je wilt, maar veel meer over dat wat je geeft.

Een verpleegster of arts geven waarschijnlijk zin aan hun leven door anderen te helpen. Een moeder/vader geven waarschijnlijk zin aan hun leven door het opvoeden van hun kinderen. Een teamleider van een team in een bedrijf geeft waarschijnlijk zin aan zijn/haar leven door de teamleden in hun kracht te helpen zodat ze in flow kunnen werken.

Velen van ons krijgen een gevoel van zinvolheid door het werk wat ze doen, het geeft het gevoel van bijdragen en nodig zijn. Vandaar dat het niet hebben van werk als een existentieel gevaar wordt ervaren. Het ontneemt een belangrijk element uit ons leven, namelijk het gevoel van bijdragen.

Kortom: zinvolheid ontstaat wanneer je jouw kracht, intelligentie en emotionele intelligentie inzet om anderen te helpen, wanneer je bijdraagt aan een groter geheel en waardoor je het gevoel krijgt dat je er toe doet.

Zinvolheid vervult de 6e behoefte van de Six Human Needs: bijdragen.

3.

Transcendentie – jezelf overstijgen

Transcendentie zijn die momenten waarbij je ervaart dat je boven jezelf “uitstijgt” boven de alledaagse drukte. Je ervaring van ”ik ben” schuift naar de achtergrond en je voelt je verbonden met een hoger doel.

Bij de een kan dit ontstaan door het maken van muziek of kunst en bij een ander door bijvoorbeeld schrijven of programmeren van een software programma. Zelf ervaar ik dit wanneer ik mensen als coach mag begeleiden of als trainer mijn kennis en ervaring met anderen kan delen.

Kenmerkend aan transcendentie is dat je dan in flow komt en je het gevoel van tijd en plaats verliest.

Transcendentie vervult de 5e behoefte van de Six Human Needs: persoonlijke ontwikkeling.

4.

Het verhaal wat je vertelt over jezelf

Het creëren van het verhaal over je leven geeft helderheid een geeft inzicht over hoe jouw ´jij´ is ontstaan. We zijn ons er niet echt bewust van wat voor verhaal we creëren over wat er gebeurd is in ons leven. Maar pas op, het verhaal wat je vertelt bepaalt in grote mate het verdere verloop van je leven!

Het verhaal wat jij aan jezelf en anderen vertelt over jouw leven resulteert in verstrekkende negatieve en positieve effecten voor de rest van je leven.

Totdat je een ander verhaal gaat vertellen.

Zo zijn er vrouwen die in hun jeugd misbruikt zijn en de rest van hun leven daaronder zwaar lijden. Maar er zijn ook vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt en een andere betekenis eraan gegeven hebben. Waardoor ze een doel in hun leven hebben gevonden, bijvoorbeeld het helpen van meiden en vrouwen die ook misbruikt geworden zijn.

De intense pijn van die ervaringen blijft, maar het lijden stopt.

De betekenis die we aan gebeurtenissen geven bepaalt hoe we ons leven vormgeven.

De gebeurtenissen in je leven vervullen de 2e behoefte van de Six Human Needs: ervaringen opdoen

De vier pilaren van een vervuld leven is geïnspireerd op Emily Esfahani Smith.

Hoe herken je een vervuld leven?

Dingen die vervulling geven worden veel minder intensief ervaren. De ervaring van gelukkig zijn is een veel intensievere ervaring dan de ervaring van vervulling.

Daardoor is de maatschappij massaal op het “verkeerde been” gezet. Massaal wordt er gestreefd naar ervaringen die een gevoel van geluk activeren in ons lichaam. Zeilen op zee, gezellig uit eten gaan, iets leuks doen met je kinderen of je partner. Yoga, bio-danza, mindfulness, eten, seks, werken, hardlopen, etc.

Wanneer het gevoel intens is en relatief snel weer weg, dan weet je dat het “slechts” gaat om een ervaring van geluk

De ervaring van vervulling daarentegen is iets wat veel minder intens voelbaar is. Soms is het zelfs bijna niet te ervaren. De ervaring van vervulling is een ervaring die op de achtergrond aanwezig is. De ene keer minder sterk en de andere keer wat sterker aanwezig.

De ervaring van vervulling is een ervaring die als een soort basis in je leven aanwezig is. Het geeft een rustigere, diepgaande en minder hectische ervaring van gelukkig zijn.

Ieder mens heeft in zijn leven ervaringen van vervulling ervaren.

Omdat dit niet zo intens is als de ervaring van gelukkig zijn, zijn we die ervaringen vaak vergeten. Hierdoor kan het idee ontstaan dat je dat nooit hebt meegemaakt.

Omdat de ervaring van gelukkig zijn veel intenser is dan de ervaring van vervulling, verwarren we ze vaak met elkaar. Met als grote gevaar dat je geluk gaat nastreven. Zoals ik al eerder schreef: aan geluk raak je gewend en om weer geluk te ervaren zijn steeds meer momenten nodig om je de kortstondige intense ervaring van geluk te kunnen geven.

Wanneer je een vervuld leven ervaart, weet je dat dit een veel diepgaander en blijvend geluksgevoel geeft. De drang om dan geluk na te jagen wordt steeds minder. Je hebt niet veel meer nodig. Het leven wordt rustiger, voller en een voldaan gevoel ontstaat.

Maar wees niet ongerust: het is geen voldaan gevoel in de zin van “nu hoeft er niets meer”. Nee, het is een voldaan gevoel van vertrouwen en zekerheid dat je kunt bijdragen, dat je ertoe doet en dat je in staat bent om dat te doen wat anderen en jijzelf nodig hebben om te kunnen groeien en bloeien. Een voldaan gevoel dat je aanzet tot creëren. Een voldaan gevoel wat een voorbeeld wordt voor anderen. Een voldaan gevoel van leven.

Pas de 4 pilaren toe in je leven en ervaar wat er gebeurt, je zult versteld staan.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven wanneer er iets nieuws komt? Meld je dan snel en eenvoudig aan, dan hou ik je op de hoogte.

Wil je deze blog op je gemak lezen op papier?

Dat kan: print hem dan hier uit.

Deel deze informatie gerust met je familie, vrienden en kennissen.

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of